19 Aralık 2018 Çarşamba

Türk Otomotiv Sanayisi

Türkiye’de ilk otomobil üretme girişimi 1929’da Ford tarafından İstanbul serbest bölgede denenmiş montaj hattı kurulmuş fakat 1930’lu yıllardaki eknomik kriz ortamı (Büyük Buhran) içinde gelişim gösteremeden sona ermiştir.



İlk Adımlar

1954 yılında tarım alanında da kullanılmaya uygun olan Jeep modellerinin Türkiye’de üretilmesi için Tuzla Jeep Fabrikası kurulmuş ve Türk Willys Overland askeri cip ve kamyonetleri ile Büssing kamyonlarının yapımına başlanmıştır. 1955’te ise ticari kamyonet üretimine geçilmiştir. 1955 yılında kurulan Federal Türk Kamyonları AŞ tamamı Türk olan kadrosu ile Çayırova'da Federal markası ile kamyon montajı ve imalatına başlamıştır. 1959 yılında Ford Motor Company ve Koç grubu girişimiyle Otosan kurulmuş ve otomobil üretimine dönük yatırımlar bakımından ilk adım atılmıştır. 1960 yılında kadrosu bütünüyle Türk olan Otosan fabrikasında günde 4 adet Ford Consul otomobil ile 8 adet Ford Thames kamyon üretimine, 1967 yılında da hafif ticari araç Ford Transit üretimine başlanmıştır.

Otomotiv Mühendisliği



Çağdaş otomotiv mühendisliği taşıt mühendisliğinin bir parçasıdır, Makina Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği ve Güvenlik Mühendisliği dallarının tasarımda ve üretimde ortak olarak çalışmasıyla yapılır. Motosikletler, otomobiller, otobüsler ve kamyonlar otomotiv mühendisliğinin ana uğraş alanlarıdır.

Parça Tedarik Sistemi Hakkında Ne Düşünüyoruz?

Bildiğiniz gibi sigorta şirketleri uzun bir süredir hasar onarımları sırasında ihtiyaç duyulan yedek parçaları kendileri göndermektedirler. Onarım yapılan servise yedek parçalar sigorta şirketi tarafından ulaştırılmaktadır. Onarımı gerçekleştiren servis sigorta şirketinin verdiği iskonto oranının aynısını verebilirse yedek parçayı da tedarik dışı bırakarak kendisi verebilecektir. İşin özeti budur. Ya yedek parçanın tedarik sisteminden servisinize gelmesini kabul edeceksiniz yada aynı iskonto oranları ile parçayı siz vereceksiniz. Özel servisler olarak bu sisteme itirazımız yok. Sonuçta sigorta şirketi cebinden çıkan parayı düşünmekte ve uygun onarım bedelleri için çözümler üretmektedir. Tedarik sistemi de bunlardan biridir ve çok doğal bir uygulamadır.

Buji Nedir Buji Seçimi Nasıl Yapılır? Platin-İridyum Buji Özellikleri

Araba Bujisi ne işe yarar ? Bujinin Görevi nedir ?

Bujinin görevi, yanma odasına alınan hava-yakıt karışımını, kıvılcım oluşturarak yakmak-patlatmaktır. Buji, ateşleme bobininden gelen 20-30 bin voltluk gerilimi, buji tıranklarından atlatarak kıvılcım (ark) oluşturur. Yüksek gerilimle, tırnaklar arasındaki hava iyonlaşarak ark meydana gelir.

Otomotiv Sanayiinin Önemi



   


Otomotiv sanayii, tüm sanayileşmiş ülkelerde ekonominin lokomotifi olarak kabul edilmektedir. Sektörün ekonomideki sürükleyici-lokomotif etkisinin nedeni, diğer sanayi dalları ve ekonominin diğer sektörleri ile olan çok yakın ilişkisidir. Sıralayacak olursak aşağıdaki maddelerle izah edebiliriz.



Otomotiv Sanayii


Otomotiv sanayii, tüm sanayileşmiş ülkelerde ekonominin lokomotifi olarak kabul edilmektedir. Sektörün ekonomideki sürükleyici-lokomotif etkisinin nedeni, diğer sanayi dalları ve ekonominin diğer sektörleri ile olan çok yakın ilişkisidir. Otomotiv sanayii demir-çelik, petro-kimya, lastik gibi temel sanayi dallarında başlıca alıcı ve bu sektörlerdeki teknolojik gelişmenin de sürükleyicisidir. Turizm, altyapı ve inşaat ile ulaştırma ve tarım sektörlerinin gerek duyduğu her çeşit motorlu araçlar sektör ürünleri ile sağlanmaktadır. Bu sektördeki değişimler, ekonominin tümünü yakından etkilemektedir. Otomotiv sektörü Motorlu Taşıt Aracı üreten bir sanayidir. Dünyada toplam motorlu taşıt üretiminin yaklaşık % 70 ini otomobil üretimi oluşturmaktadır. Türkiyede de bu oran geçerlidir. Otomobil üretimi, diğer motorlu taşıtlara göre çok daha yüksek adetlerde yapılır. Bu suretle otomobil üretimi, güçlü bir yan sanayiini oluşturarak diğer taşıtların üretimine de destek olur. Bu nedenle otomobil üretimi, otomotiv sanayiinin temelidir.